Ga naar hoofdinhoud
Bespreek op forum

Zeven kenmerken van sterke teams

Je dient eerst Persoonlijk ontwikkelplan af te ronden vooraleer je met deze les kunt beginnen.

We gaan terug naar het voetbal. Want na een aantal theoretische kaders en na het verhaal van Merijn Zeeman van de Jumbo/Vismaploeg, is het nu de beurt aan sportpsycholoog Paul van Zwam.

Op basis van de literatuur, van zijn eigen ervaringen, van trainers met wie hij gewerkt heeft én op basis van spelers met wie hij gesproken heeft, onderscheidt Van Zwam zeven kenmerken van sterke teams. Deze zeven kenmerken gaan we vanaf nu stuk voor stuk behandelen. In onderstaand fragment noemt Van Zwam ze vast allemaal. Bekijk eerst dit fragment.

Kenmerken
Van Zwam zegt dat het logisch is om eerst te gaan werken aan de verbindende kenmerken. Dat je werkt aan de vertrouwensband met spelers, dat je spelers stimuleert om elkaar te leren kennen, door ook te praten over elkaars kwaliteiten in het veld. Die gesprekken mogen volgens Van Zwam vaker gestructureerd gevoerd worden dan dat nu meestal het geval is. 

Sef Vergoossen ziet tegenwoordig veel wedstrijden. Wanneer we praten over topvoetbal, noemt Vergoossen onder andere het belang van ‘compleetheid’. Bekijk het fragment.

Sef Vergoossen over de coach als grondlegger van het team

Terug naar:Teamontwikkeling > Kenmerken van sterke teams