Ga naar hoofdinhoud
Bespreek op forum

Een sterk team heeft een wapen

Je dient eerst Een sterk team heeft vertrouwen af te ronden vooraleer je met deze les kunt beginnen.

Een sterk team heeft een duidelijk beeld van de eigen kracht

Een sterk team heeft een duidelijk beeld van de eigen kracht

Inmiddels zijn we aanbeland bij het vierde kenmerk: het wapen! Van Zwam begint met het beschrijven van het Nederlands Elftal op het WK 2014. Dat elftal kende nogal wat wapens: de snelheid van enkele spelers, waardoor er vanuit de omschakeling gescoord kon worden. Maar denk ook aan de keeperswissel kort voor de penaltyserie tegen Costa Rica. Van Gaal is (al dan niet samen met spelers) op zoek gegaan naar wapens waar hij wedstrijden mee kan winnen. En ondanks dat men weinig voor de kansen van Oranje gaf, heeft hij er een goed en succesvol team van weten te maken.

De andere kant van het verhaal bestaat natuurlijk ook: bijvoorbeeld een anekdote over de Zweed Sven-Göran Eriksson, die in zijn rol als bondcoach van Mexico in 2008/2009 moeite had om aan te geven over welke wapens de nationale ploeg beschikte. Van Zwam vertelt over beide scenario’s in dit fragment, bekijk dat hier:

‘Als je aan het seizoen begint, heb je vaak een idee over hoe je wilt spelen. Het inslijpen van een speelwijze heeft echter wel tijd nodig. Dat zie je zelfs bij Jürgen Klopp van Liverpool, die in zijn eerste seizoen lang niet zo goed presteerde als nu. Gaandeweg kom je, zeker wanneer duidelijk wordt of is wie de beste spelers zijn, achter de wapens die je hebt. Centrale vraag daarbij is: op welke manieren kun je tegenstanders pijn doen en welke spelers hebben daar een voorname rol in? Dit wapen kan ook voor een team als geheel gelden, bijvoorbeeld dat je conditioneel zó sterk bent dat je in het laatste kwartier van de wedstrijd nog het verschil kunt maken. Maar denk ook even terug aan Fran Sol, vorig seizoen de spits van Willem II. De hele ploeg besefte dat als ze Sol in het vijandelijke strafschopgebied aan wisten te spelen, de kans op een doelpunt enorm groot was. Over een wapen gesproken! Op zoek gaan naar die wapens kun je natuurlijk het beste samen met je groep doen, dus ze mee laten denken. Als je ze deelgenoot maakt en het wapen levert punten op, heb je iets heel krachtigs gecreëerd.’

Vragen ter verduidelijking:

  • Wat is de kracht van jouw elftal?
  • Hoe ga je wedstrijden winnen?
  • Kunnen je al zeggen waar je echt goed in bent?

Beantwoord nu de vragen in de test.

Terug naar:Teamontwikkeling > Kenmerken van sterke teams