Ga naar hoofdinhoud
Bespreek op forum

Van de kelder naar de top

Je dient eerst Piramide van Lencioni af te ronden vooraleer je met deze les kunt beginnen.

Dat de prestatiecurve van een team grillig verloopt, is een waarheid die we maar beter kunnen omarmen dan ontkennen. Net als in het voetbal, worden goede periodes ook in andere sporten afgewisseld met mindere periodes. Of zelfs met hele slechte. Een aantal jaar geleden vond Merijn Zeeman (directeur Sport bij Jumbo/Visma) de wielerploeg Jumbo/Visma naar eigen zeggen terug in zo’n slechte periode, door hem ook wel omschreven als: ‘de kelder’. Hoe kom je daaruit?

Klimaat
Merijn Zeeman is directeur Sport bij Jumbo/Visma. In die functie is hij technisch eindverantwoordelijk, dus alles wat met sport te maken heeft valt onder zijn verantwoordelijkheid. Het team Jumbo/Visma is de opvolger van de oorspronkelijke Rabobankploeg. Waar de Rabobankploeg de derde begroting had, was dat voor Jumbo/Visma de achttiende, de laagste begroting van alle World Tour Teams. Want niet alleen waren de prestaties zwak, ook was Jumbo/Visma een ploeg waar mensen niet graag bij wilden horen. Werknemers waren niet tevreden, de renners niet, de sponsoren niet, we lagen eigenlijk volledig op ons gat. Dát was het moment waarop we van sponsoren een duidelijk signaal kregen: het is buigen of barsten, er moet nú wat veranderen.’ Die teruggang zorgde voor een lastig klimaat om in te werken. Zeeman legt uit wat dat betekende. Bekijk dat fragment hier.

Bij Jumbo/Visma werkten in die tijd zo’n honderd mensen, waarvan dertig renners. Wat we als eerste gedaan hebben, is zorgen dat we iedereen figuurlijk gezien weer bij elkaar kregen. Want presteren is alleen mogelijk als mensen zich goed voelen binnen het bedrijf. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn we gesprekken aangegaan met iedereen: Wat vind je eigenlijk van deze ploeg en dit bedrijf. Hoe ervaar je zelf hoe je zelf behandeld wordt? Om kort te zijn: uit die gesprekken kwam weinig positiefs. Men voelde weinig waardering, kreeg zelden een schouderklopje. Men wist niet wat de visie was en het was niet duidelijk wat we met z’n allen aan het doen waren. Dus het helder krijgen van de sfeer is, daar lag prioriteit.’

Droomdoel
Als je met je team en met je organisatie dus als het ware de bodem hebt bereikt, is de eerste stap volgens Zeeman het aangaan van het eerlijk gesprek. Nog voordat je begint met nadenken over verbeteren in de sport, betere programma’s, moet je nadenken over de vraag hóe je weer de top gaat bereiken. Daartoe heeft Zeeman iedereen in en rondom de ploeg bij elkaar laten zitten, en er is geïnventariseerd hoe de sfeer is. Na een aantal sessies ging men pas over naar stap 2. Zoals hij het zelf zegt: ‘We hebben nu besproken wat er niet goed is, maar waar willen we naar toe? Wat moet het droomdoel worden?’

Om over na te denken wanneer het slecht gaat met je team:
Stap 1:  Aangaan van het eerlijke gesprek
Stap 2:    Bepaal samen je droomdoel
 

Sarina Wiegman

Sarina Wiegman is sinds 2017 de succesvolle coach van het Nederlands vrouwenteam. Zij kijkt terug op het verhaal van Merijn Zeeman.

Sarina Wiegman over het droomdoel

Ron Jans

Ron Jans over de opbouw van een team

Ron Jans over van de kelder naar de top

Sef Vergoossen

Sef Vergoossen: een ervaren trainer met veel internationale ervaring vergelijkt de wielerssport met het voetbal.

Sef Vergoossen over topprestaties
Terug naar:Teamontwikkeling > Hoe ontwikkel je een sterk team