Ga naar hoofdinhoud
Bespreek op forum

Inleiding

In de eerste plaats: een heel hartelijk welkom bij deze E-learning over Teambuilding. In 22 lessen gaan we zowel vanuit de theorie maar vooral vanuit de praktijk op dit onderwerp in.

Één van de vragen waar we als trainer-coach jaarlijks weer mee te maken krijgen, is het feit of het (opnieuw) mogelijk is om de ontwikkeling van een team stapsgewijs vorm te geven. Nieuwe spelers, nieuw seizoen, nieuwe verwachtingen, hoe ga je daar mee om en hoe pak je dat aan?

Kun je als trainer-coach het seizoen in fases verdelen en met gerichte interventies bouwen aan een sterk team? Het antwoord op deze laatste vraag is tweeledig. Enerzijds kan het niet, omdat mensen altijd een onvoorspelbare kant hebben en dus niet voor de volle honderd procent te sturen zijn. Gelukkig maar…. Trouwens ook niet omdat er in de sport altijd wel iéts gebeurt waar je niet op had gerekend. Een blessure, een onverwachte of onterechte verliespartij. En nogmaals een nee, omdat er ontzettend veel factoren zijn waar je als team mee te maken krijgt: de media, het publiek, het bestuur.

Anderzijds zijn er toch wel degelijk zaken waar je als trainer-coach grip op hebt, omdat mensen in een groep zich tot op zekere hoogte voorspelbaar gedragen. De mens is een groepsdier en sociaal gedrag verloopt dikwijls volgens vaste patronen. Bovendien kun je, ook als je ergens niet de volle honderd procent invloed op hebt, processen toch een bepaalde kant opduwen.

Door het doorlopen van deze E-learning Teamontwikkeling krijg je meer zicht op alles wat er zich rondom een (en dus ook jouw) team afspeelt. Tekst, filmpjes en vragen wisselen elkaar af. We wensen je nogmaals veel succes!

In dit eerste fragment neemt Paul van Zwam ons mee langs enkele succesvolle teams uit het verleden en het heden, uit het binnen- en buitenland. Ook vertelt hij over de achtergrond van deze cursus. Bekijk ter kennismaking nu eerst dat fragment.

Teamontwikkeling
Hoe ontwikkel je in zo’n kort mogelijke tijd een zo sterk mogelijk team? Het is eigenlijk dé vraag waar we in deze E-learning mee bezig gaan. Na de kennismaking in het eerste fragment, neemt Paul van Zwam ons in dit tweede fragment mee langs kenmerken van moderne teams. Hij doet dat aan de hand van een analyse van het Ajax uit het seizoen 2018/2019.

Een groot deel van de inhoud van dit tweede fragment dient als basis voor de rest van deze cursus. Bekijk nu het tweede fragment.

Terug naar:Teamontwikkeling > Inleiding