Ga naar hoofdinhoud
Bespreek op forum

Een sterk team heeft plezier/ humor

Je dient eerst Een sterk team heeft (of krijgt) een duidelijke ambitie af te ronden vooraleer je met deze les kunt beginnen.

In dit volgende fragment gaat Van Zwam in op het belang van humor. Humor zorgt voor meer energie, en vooral voor meer plezier. Als trainer moet je er echter goed op letten dat het gaat om humor die mét elkaar wordt beleefd, en dat het niet humor betreft die ten koste van elkaar gaat. Die scheidslijn is soms dun en daar ligt de uitdaging. Humor met elkaar noemen we Affiliative humour. Humor ten koste van elkaar noemen we Agressive humour. In dit fragment gaat Van Zwam in op het belang van humor en gebruikt daar onder andere anekdotes over Fritz Korbach voor. Bekijk het fragment hier:

‘Het tweede kenmerk van sterke teams gaat over plezier, over humor. Wat je als trainer-coach vooral moet beseffen is dat humor en plezier verbindend werkt. Het maken van grapjes, de ontspannen sfeer, zorgt ervoor dat de spanning er wat wordt afgehaald. Het belang van humor is daarom niet te onderschatten. Tegelijkertijd, en dat weten we allemaal, heeft humor ook een ander randje, een scherpe kant. Dit is de humor die ten koste gaat van een ander, de humor waarbij sarcasme een rol speelt. Bijvoorbeeld een speler die ‘grappige’ opmerkingen maakt over zijn directe concurrent. Voor trainer-coaches is het belangrijk dat je die scheidslijn steeds goed in de gaten houdt en dat is best lastig, want die lijn is dun. Sommige trainers voelen dit aan, andere trainers hebben daar moeite mee. In dat laatste geval kun je hopelijk vertrouwen op een goede assistent, die dat wél signaleert.’

Vragen ter verduidelijking:

  • Hoe creëer je plezier?
  • Welke stafleden zijn hierin belangrijk?
  • Welke spelers zijn hierin belangrijk?
  • Is er variatie in de training?

Medicijn


Plezier maken met elkaar zorgt voor spanningsrelease, voor een gevoel dat spelers ‘erbij willen zijn’. Maar humor heeft dus ook een scherpe kant. Volgens onderzoekers zijn er verschillende soorten humor, die soorten zie je terug in de afbeelding. Uit onderzoek blijkt dat teams waarin vriendelijke humor aanwezig is, veel stressbestendiger zijn dan teams waarin geen humor of het verkeerde soort humor aanwezig is.

Terug naar:Teamontwikkeling > Kenmerken van sterke teams