Ga naar hoofdinhoud

Formatie: 1:4:4:2 vierkant tegen 1:5:3:2 – in zone

Dit is typisch een variant die minder goede elftallen vaak gebruiken (rood). De backs kiezen hoger positie om de backs van de tegenpartij tot keuzes te dwingen. Blauw probeert 4:3 te creëren aan de zijkant.
Een optie is om een van de middenvelders (blauwe 8) hoger neer te zetten en achterin het overtal 3:2 uit te spelen.

Om het nog wat verder te verduidelijken toont Erwin van de Looi een viertal eigen videobeelden.

En hieronder nog een beeld met een kleine variatie (tegen 1:5:4:1):

Wedstrijdvideo’s

In de eerste video hieronder is te zien hoe de twee centrale middenvelders uitzakken om achterin het overtal 4:3 uit te spelen. Vervolgens beweegt de linker ’tien’ naar binnen om de rechtsmidden van de tegenpartij mee te nemen en ruimte aan de zijkant te creëren. Helaas voor Villarreal is de pass van de inschuivende verdediger niet goed.

In de tweede video zien we Nice de bal naar de zijkant toe spelen om zo de back van de tegenpartij uit positie te lokken. Vervolgens wordt de loopactie in zijn rug gemaakt door een centrale middenvelder.

In onderstaand fragment maakt Nice opnieuw een vierkant op het middenveld door dit keer één van de spitsen te laten uitzakken. De tegenstander moet hierop reageren, waardoor een middenvelder naar de zijkant toe beweegt om de spits op te vangen. Dit opent de directe passlijn van achteruit naar de tweede spits, die dieper is blijven spelen.

Ook in deze situatie creëert Nice het vierkant met drie middenvelders en een spits. De verste ’10’ beweegt richting de bal en trekt zo een middenvelder van de tegenpartij met zich mee. Vervolgens komt de ruimte aan de contrakant open te liggen en weet Nice met een spelverplaatsing daar een 2:1 situatie te maken.

Trainingsvorm

8+K : 8+K

Organisatie en inhoud

  • In dit partijspel speelt rood vanuit de zone. De blauwe partij gaat proberen om de ontstane 4:3 uit te spelen en zo de as aan de vallen met 4 aanvallers tegen 3 verdedigers.

Coaching

  • De diepste spitsen staan tussen back en centrum om te zorgen dat de backs gebonden worden en niet kunnen doorstappen.
  • De diepste middenvelder van het vierkant zorgt voor een grote afstand vanuit de back zodat deze niet kan doordekken.
  • De contra middenvelder kan ondersteunen om een extra aanspeelpunt te worden. Of de spits zakt uit in de as om een extra overtal te maken.
  • Indien het niet lukt de middenvelder te bereiken, wordt er snel verplaatst.