Ga naar hoofdinhoud

1.1 Rogier Meijer – 1:5:3:2 en 1:5:2:3

Aanvallen vanuit de formatie 1:5:3:2 en 1:5:2:3

Als trainer komt Rogier Meijer als een komeet uit de startblokken. In zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke promoveert hij met NEC naar de Eredivisie, in zijn tweede draait hij op het hoogste niveau direct goed mee. Het voetbal is energiek, creatief en tegelijkertijd realistisch.

Carrièreverloop

In het betaalde voetbal speelde Rogier Meijer voor slechts één club: De Graafschap. Dat deed hij in totaal negen seizoenen, waarin hij tot 253 wedstrijden kwam. Het gros daarvan was als controlerende middenvelder. Zijn trainerscarrière startte – niet geheel verrassend – dan ook bij De Graafschap. Medio 2017 stapte Meijer over naar NEC om de Onder 19 te trainen. Stap voor stap kwam hij dichter bij het hoofdtrainerschap. Inmiddels is hij na Danny Buijs (39) en Sjors Ultee (34) de jongste trainer in de Eredivisie, waar hij op dit moment knap boven in de middenmoot meedraait.

1:5:3:2 en 1:5:2:3

In deze eerste module van deze cursus staan de formaties 1:5:3:2 en 1:5:2:3 centraal. Rogier Meijer is de aangewezen persoon om hierover de diepte in te gaan, omdat hij in de afgelopen anderhalf jaar beide formaties over een langere periode gebruikte bij NEC.

Vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, inclusief tijdens de succesvol verlopen nacompetitie, was dat 1:5:3:2 met de punt naar achteren op het middenveld (afbeelding linksonder). Dit seizoen, in de Eredivisie, speelt NEC regelmatig 1:5:2:3 met een vierkant in de as (afbeelding rechtsonder).

Inhoud van deze module

In deze eerste van drie modules – die zoals gezegd in het teken staat van 1:5:3:2 en 1:5:2:3 – gaan we achtereenvolgens in op vier thema’s.

  • Voetbaltactiek in het algemeen – speelwijze, spelprincipes en veldbezettingen
  • De formaties 1:5:2:3 en 1:5:3:2 – nog los van tegenstanders
  • Opbouwen vanaf de keeper tegen een tegenstander die hoog drukzet
  • Aanvallen op de helft van de tegenstander tegen een laag blok

Binnen deze vier onderdelen vind je beeldmateriaal met Rogier Meijer, wedstrijdvideo’s en trainingsvormen. Met tussentijdse toetsen testen we je kennis van 1:5:2:3 en 1:5:3:2.

Module 1 – deel 1

Dit eerste deel van deze module bestaat uit vier lessen.

  • Tactische trends
  • Formatie en veldbezetting
  • Spelprincipes en -patronen
  • Speelwijze versus speelplan

We sluiten dit deel af met een tussentoets.